Kina vil ikke længere diagnosticere COVID19 klinisk

For en uge siden meddelte Hubei, at de også ville inkludere klinisk diagnosticerede tilfælde af COVID19 i statistikkerne. Nu stopper de med det igen.

Medierne berettede for en uge siden om en kæmpestigning i antal smittede og døde af den nye coronavirus SARS-CoV-2, der kan give COVID19. Det viste sig dog at være varm luft, fordi stigningen var udtryk for at Hubei provinsen i Kina nu også talte klinisk diagnosticerede tilfælde med i statistikkerne, og ikke kun de laboratoriebekræftede tilfælde.

Den kliniske diagnose har kun været anvendt i Hubei provinsen. Resten af Kina og verden har udelukkende diagnosticeret COVID19 ved en laboratorieprøve.

Selve den kliniske diagnose baserer sig på symptomer på COVID19, såsom hoste og feber, og så samtidig en CT-scanning der viste tegn til lungebetændelse. Netop disse kriterier giver en risiko for en del falsk positive tilfælde, fordi det kunne lige så godt være udtryk for en almindelig lungebetændelse, der ikke skyldes SARS-CoV-2, men for eksempel pneumokokker. Det er også derfor Kina for nogle dage siden trak hundredevis af tilfælde fra igen, fordi der nu var kommet en negativ laboratorieprøve, som afkræftede COVID19.

Nu har Hubei så meldt ud, at de ikke vil bruge den kliniske diagnose mere. Fremover vil de igen skelne mellem “confirmed cases” og “suspected cases”. Den første gruppe vil være dem der tæller med i statistikkerne og de kræver en positiv laboratorieprøve. Den sidste gruppe svarer mere til dem der opfylder de kliniske kriterier.

Kina selv forklarer ændringen med, at der ikke længere er et efterslæb på laboratorieprøver, hvorfor der ikke er nogen grund til at bruge de kliniske diagnoser.

Andreas Andersen

Jeg arbejder til daglig som læge, og på denne blog vil jeg formidle artikler om sundhed, videnskab og medicin. Målgruppen er både lægmand, men også sundhedsprofessionelle.

You may also like...

Skriv en kommentar

%d bloggers like this: