Ny Case: Coronavirus kan (måske) smitte mens der endnu ikke er symptomer

En ny Case antyder at Coronavirus kan smitte, mens der endnu ikke er symptomer.

Kan man være sikker på at en person ikke kan smitte med Coronavirus, hvis han ikke har symptomer? Ifølge en tysk case er svaret nej.

En række tyske læger beskriver nemlig i The New England Journal of Medicine en case, hvor en 33 årig tysk forretningsmand der var inficeret med coronavirussen 2019-nCoV, kunne smitte, mens han endnu ikke selv havde symptomer.

Den 24. januar fik han ondt i halsen, kulderystelser og muskelsmerter. Dagen efter fik han høj feber og produktiv hoste. Allerede dagen efter begyndte han at få det bedre igen og var klar til at gå på arbejde den 27. januar.

Han havde mellem den 20. og 21 januar afholdt et forretningsmøde med en kinesisk partner i den tyske by Munich. Forretningspartneren var i Tyskland mellem den 19. og 22. januar, hvorefter hun fløj tilbage til Kina. Først på flyveturen tilbage til Kina begyndte hun at få symptomer, og hun blev i Kina testet positiv for 2019-nCoV den 26. januar.

Nedenunder kan du se et diagram der viser historiken bag smitten. Den kinesiske forretningspartner kaldes her for “index patient”. Hun tog altså flyet mod Kina den 22. januar, hvor hun begyndte at få symptomer, men blev først testet positiv den 26. januar.

Den tyske forretningsmand kaldes for “Patient 1”. En anden fra firmaet, kaldet “Patient 2”, havde også været med til forretningsmødet og han fik også symptomer omkring den 24. januar, ligesom den tyske forretningsmand.

De sidste to “Patient 3” og “Patient 4” var også ansat i firmaet, men havde ikke været i kontakt med den kinesiske forretningspartner, kun med den tyske forretningsmand (“Patient 1”). Men disse har ikke været i kontakt med ham på tidspunkter, hvor han selv havde symptomer, og alligevel er de blevet smittet. Ergo må det altså være muligt at smitte andre i det asymptomatiske stadie.

De tyske myndigheder har afvist at denne case skulle demonstrere at Coronavirus kan smitte i det asymptomatiske stadie. Det viser sig at den kinesiske forretningspartner allerede var lidt småsløj, da hun ankom til mødet i Tyskland, og forskerne havde ikke selv snakket med kvinden. Dette betyder ikke at Coronavirus ikke kan smitte i det asymptomatiske stadie, men at der sås tvivl om hvorvidt det var tilfældet i denne case.

Selv hvis Coronavirus skulle kunne smitte i det asymptomatiske stadie, så vil det næppe være lige så smitsomt. Dette skyldes at smitten i højere grad overføres med hoste eller nys.

Kilder:

Andreas Andersen

Jeg arbejder til daglig som læge, og på denne blog vil jeg formidle artikler om sundhed, videnskab og medicin. Målgruppen er både lægmand, men også sundhedsprofessionelle.

You may also like...

Skriv en kommentar

%d bloggers like this: