Rekordantal med coronavirus i Kina – men ikke forværring af situationen

Flere medier melder om at antal nysmittede og døde af coronavirus i Hubei i Kina eksploderer. Men det skyldes de opgører tallene på en anden måde.

Ifølge den seneste situation report fra WHO fra 12. februar, er der i Kina nu kommet 2.022 nye tilfælde af COVID19 i Kina, hvilket bringer det totale antal op på 44.730 personer. Der er kommet 97 nye dødsfald og det totale antal er på 1.114 dødsfald.

Kigger vi så nærmere på provinsen Hubei, hvor det hele startede, fremgår der af rapporten at der er set 33.366 tilfælde og 1.068 dødsfald, og der nu er 11.295 yderligere mistænkte tilfælde.

Ny opgørelse giver mange flere nye tilfælde

Men nu rapporterer flere medier, herunder Time og det kinesiske medie Xinhua, om at der i Hubei er rapporteret om 10 gange så mange nysmittede det seneste døgn i forhold til tidligere. Desuden ses en kæmpestigning i antal døde til 242. Disse tal fremgår selvfølgelig endnu ikke af WHO’s situation report, men kommer formentlig med i rapporten i morgen.

Samme melding kommer også officielt fra Hubei. Her skriver man at man har medtaget de klinisk diagnosticerede tilfælde i antal tilfælde, og ikke kun de paraklinisk bekræftede som tidligere. De fortæller de har rapporteret ca. 13.332 nye tilfælde med COVID19, som er klinisk diagnosticerede. De har også tilføjet 135 nye dødsfald, som er klinisk diagnosticerede. Samlet set er der ifølge meldingen totalt 48.206 tilfælde i Hubei, hvoraf de 13.332 tilfælde er klinisk diagnosticerede.

Årsagen til den pludselige stigning i antal nye tilfælde og antal døde, er altså ikke at situationen er blevet forværret. Det skyldes at Hubei hidtil kun har diagnosticeret patienterne paraklinisk, det vil sige udfra en prøve der skulle fremkaldes på et laboratorium. Det har forsinket både opgørelsen og behandlingen, og det er derfor at Hubei nu også vil inkludere klinisk diagnosticerede.

Den kliniske diagnose kan for eksempel være udfra symptomer og en CT-scanning, samt historie om hvem man har været i nærheden af. Det er op samme måde vi for eksempel ofte også diagnosticerer pneumoni i Danmark.

Det er kun i Hubei at de inkluderer klinisk diagnosticerede i opgørelsen. I resten af Kina og verdenen diagnosticeres COVID19 med en diagnostisk test, som regel en PCR analyse. Det fortæller WHO i et tweet.

Tallene fra Kina har været underestimeret

Der har de seneste dage gået en del rygter om, at de tal som Kina officielt melder ud, er noget underestimeret i forhold til de faktiske antal tilfælde. Blandt andet på grund af ventetid på svaret på diagnostiske tests, manglende standardisering og at mange patienter måske slet ikke bliver indlagt på sygehuset.

Professor i infektionssygdomsepidemiologi fra University of Hong Kong Ben Cowling udtaler til Time, at Kina slet ikke har haft muligheden for at kunne teste alle der var mistænkt for at have COVID19. Netop derfor giver det også mening at de medtager patienter der klinisk med høj sandsynlighed har COVID19, også selvom der ikke er en diagnostisk test der har vist det.

Det vigtige at huske på er, at den stigning vi kan forvente at se på den kommende opgørelse altså skyldes en ny opgørelsesmetode, ikke at situationen i Kina er blevet forværret. Det vil vi først kunne konkludere noget på ved at følge tallene over nogle dage. De klinisk diagnosticerede tilfælde og dødsfald, der nu er kommet med i opgørelsen stammer ifølge WHO fra hele perioden for udbruddet med den nye coronavirus.

Nu er der 60.440 tilfælde og 1.369 dødsfald

ECDC har allerede opdateret antallet af tilfælde og døde, så der inkluderes de tilfælde der er meldt ud fra Hubei. De angiver antallet af tilfælde til 60.330 og antal dødsfald 1.369. Der er fortsat kun 44 tilfælde i Europa.

Situation report fra WHO i morgen vil formentlig også inkludere disse tilfælde.

Andreas Andersen

Jeg arbejder til daglig som læge, og på denne blog vil jeg formidle artikler om sundhed, videnskab og medicin. Målgruppen er både lægmand, men også sundhedsprofessionelle.

You may also like...

Skriv en kommentar

%d bloggers like this: