Så smitsom er Coronavirus 2019-nCoV

Hvor smitsom er egentlig den coronavirus der spreder sig rundt omkring på jorden lige nu? Her kan du se en sammenligning med andre sygdomme.

Når man læser i medierne får man indtryk af at Coronavirus 2019-nCoV er ekstremt smitsomt. Vi ser jo dag for dag hvordan tusindvis af nye personer verden over bliver smittede. For eksempel er antallet af smittede siden i går steget med 3.000 ifølge de europæiske myndigheder ECDC.

Men faktisk er 2019-nCoV langt fra den smitteste patogen vi kender. For eksempel er mæslingevirus langt mere smitsomt.

Lad os se lidt nærmere på det. Når forskere skal vurdere hvor smitsomt en virus er, bruges ofte det begreb der kaldes for Reproduction Rate som forkortes R0. Det er groft sagt det gennemsnitlige antal smittede, som en enkelt inficeret person kan forårsage i en population, der ikke har været udsat for smitte før. For eksempel vil en R0 på 3 betyde at 1 inficeret person i gennemsnit vil kunne smitte 3 personer.

Der har selvfølgelig været forskellige studier ude, som har forsøgt at estimere R0 for 2019-nCoV. Grundlæggende set har de estimeret værdien til mellem 2,5 og 5,5. Til sammenligning har SARS en R0 på 2-5, influenzavirus på 1,3 og mæslingevirus på 12-18.

Når man sammenligner R0 værdien mellem forskellige patogener, så er mæslingevirus altså langt mere smitsomt end 2019-nCoV. Det er dog vigtigt at huske på at andre faktorer også spiller ind. Husk for eksempel at SARS havde en R0 på 2-5 mens influenzavirus havde en på 1,3. Alligevel smitter influenza hvert år millioner af mennesker, mens SARS ramte ca. 8.000 personer.

Coronavirus 2019-nCoV er smitsomt, som man vil forvente af en Coronavirus. Men den er ikke mere smitsomt end mange af de andre patogener vi kender.

Andreas Andersen

Jeg arbejder til daglig som læge, og på denne blog vil jeg formidle artikler om sundhed, videnskab og medicin. Målgruppen er både lægmand, men også sundhedsprofessionelle.

You may also like...

Skriv en kommentar

%d bloggers like this: